Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Még ebben segítsetek kérlek..

Főoldal » Középiskola » Matematika
3387
Egy domb tetején lévő kápolnához 120 m hosszú egyenes út vezet. Az út emelkedési szöge 15°. Az út elejéről a kápolna 7°-os szög alatt látszik. Milyen magas a kápolna?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Csatoltam egy képet, hogy könnyebb legyen elképzelni és én is könnyebben tudjak róla beszélni. Elég béna egyperces Paint, de a célnak megfelel.
CD szakasz a domb magassága
BD szakasz a dombra felvezető út.
AD szakasz a kápolna magassága.

Az adatok:
BD=120 m
DBC szög = 15 fok
ABD szög = 7 fok
Az előző kettőből ABC szög = 22 fok
Valamint tudjuk, hogy C-nél derégszög van.
A tornyos feladathoz hasonlóan itt is a szögfüggvényekre lesz szükség.
BCD háromszögből:
sinDBC=DC/DB =====> sin15 =DC/120 =====>DC = 120*sin15
cosDBC=CB/DB =====> cos15 =BC/120 =====> BC = 120*cos15
ABC háromszögből:
tgABC = AC/BC =====> tg22 = AC/(120*cos15) =====> AC = 120*cos15*tg22

A kérdés AD szakasz, a kápolna magassága.
AD = AC-DC
AD = 120*cos15*tg22-120*sin15
AD = 15.77m
1