Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítseteek!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
2378
Milyen magas az a toronyantenna , amelyet a közepén sodronykötelekkel kötöttek le a talajhoz? A sodronykötelek hossza 140 m és a sodronykötél a vízszintessel 51°47'-es szöget zár be.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Nem tudom hogy jól értelmezem-e, de ha igen, akkor lényegében egy olyan torony magasságát keressük, ami a magasságának közepénél kötöttek ki.
Ha a torony alsó felét nézzük:
A torony alsó fele, a föld és a drótkötél derékszögű háromszöget alkot.
Legyen x a torony magasságának fele. Ez esetben a derékszögű háromszögünkben megvan egy szögünk és az átfogónk, a szöggel szemközti befogó a kérdés.
Szögfüggvények használatával lehet megoldani.
sin(51 fok 47 perc)=x/140
Ebből x=109.99 m
A torony magassága ennek duplája, hiszen a közepénél van kikötve. Így a torony magassága 219.99 m (ha itt már a kerekített értékkel számolunk, 219.98 m).
Talán jól értelmeztem, kicsit gyanús.
-1

Rajzold fel a tornyot és a felénél kösd ki. Ennek a sodrony hosszt és a hajlásszöget ismerve kiszámolhatjuk a torony magasságának a felét.
sinα=szöggel szembeni befogó/átfogó => szöggel szembeni befogó=sin51°47'*140 => szöggel szembeni befogó=101,73 (m) Ebből a torony magassága: 2*101,73=203,46 (m)
-1