Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Megtudnátok ezt oldani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1827
Egy derékszögű trapéz hosszabbik párhuzamos oldala 17,5 cm, a rá merőleges szár hossza 8,6 cm. A másik szár 42,35°-os szöget zár be az alappal. Milyen hosszú ez a szár és a másik alap?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha a trapéz ferde szárát eltolom párhuzamosan úgy, hogy egyik vége a merőleges szárba végződjön, akkor kapok egy derékszögű háromszöget, melyről a következőket tudjuk.
Egyik oldala 8,6 cm valamint a vele szemközti szög 42,35°. Ebből a két adatból kiszámolhatjuk az átfogó hosszát. Szerencsére pont ezt kérdezi a feladat.
sin 42,35°=8,6/átfogó =>átfogó=8,6/sin 42,35° => átfogó=13,93 (cm) vagyis ekkora a trapéz ferde szára is.
A másik síkidom, amit az eltolással kaptam az egy paralelogramma, melyről azt tudjuk, hogy az egyik szöge 42,35°, az egyik oldal hossza pedig az imént kiszámolt 13,93 cm.
Keressük a másik oldalát. Ezt most indirekt módon fogjuk kiszámolni. Továbbra is az előző derékszögű háromszög kell. Ki kell számolni a másik befogóját. Ez két felől is megközelíthetjük:
Pitagorasz tétellel (a²+b²=c²)! Valószínű, hogy most nem arra kíváncsi a kérdező, hogy ezt tudod-e használni, hanem arra, hogy az előbb leírt módon tudod használni a szögfüggvényeket.
tg 42,35°=8,6/befogó => befogó=8,6/tg 42,35° => befogó=10,96 (cm)
De ugye nem erre kíváncsi a feladat, hanem a trapéz rövidebbik alapjára. Tehát a kérdésre a válasz 17,5-10,96=6,54 (cm)
0