Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérem valaki segítsen megoldani ezt a feladatot

Főoldal » Középiskola » Matematika
1912
Egy derékszögű trapéz alapjai 12,4 cm, illetve 8,3 cm és egyik szöge 42°54'. Határozzuk meg a trapéz szárainak hosszát és a trapéz területét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Hasonlóan kell gondolkozni, mint az másik feltett kérdésednél.
Itt is húzzuk be a ferde szárat a másik csúcsból azzal párhuzamosan.
A kapott derékszögű háromszögben a következő adatokat ismerjük:
egyik befogó 4,1 cm (a trapéz két alapjának a különbsége) valamint α=42°54', keresem a másik befogó és az átfogó hosszát.
cos42°54'=4,1/átfogó => átfogó= 4,1/cos42°54' => átfogó=5,25 (cm)
A másik befogó
sin42°54'=befogó/5,25 (előbb kiszámolt átfogó) => befogó=sin42°54'*5,25 => befogó=3,27 (cm)
Terület = magasságot szorzom a két alap számtani átlagával!
T=3,27*(12,4+8,3)/2=> T=33,84 (cm²)
0