Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség, sürgős lenne..

Főoldal » Középiskola » Matematika
3127
Egy derékszögű trapéz egyik alapja 24 cm-es, az erre merőleges szára 18 cm-es. A megadott alapon levő másik szög 125°. Mekkorák a trapéz ismeretlen oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Húzzunk párhuzamost a ferde szárral a másik csúcsból. Ez két síkidomra osztja a trapézunkat. Egy derékszögű háromszögre, illetve egy paralelogrammára.
A derékszögű háromszög ismert adatai: egyik befogó 18 cm a szemben lévő szög 55° (180°-125°).
Ebből a két adatból kiszámolható a befogó és az átfogó is.
sin55°=18/átfogó => átfogó=18/sin55° => átfogó=23,67 (cm)
Ez egyben az egyik válaszunk a kérdésre! A trapéz másik szárának hossza 23,67 cm!
Számolhatunk tovább Pitagorasszal is, de maradjunk a szögfüggvényeknél:
cos55°=befogó/23,67 => befogó=cos55°*23,67 => befogó=15,37 (cm)
Ez azért kellett, hogy a trapézunk másik hosszabbik alapját kiszámolhassuk, ami nem más, mint 24+15,37=39,37 (cm)
A trapéz hosszabbik alapja 39,37 cm!
0