Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezt nem tudom megoldani..segítenétek?

Főoldal » Középiskola » Matematika
2483
Egy fonálon lengő kis pontszerű test két szélső helyzete közötti távolság 24 cm. A fonál hossza 95 cm. Határozzuk meg, hogy mekkora szöget zár be a fonálinga a két szélső helyzete között.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ilyesmi rajzot csinálj, mint itt is van:
http://www.puskas.hu/diak_erettsegi/anyagok/Fizika_2007/temak/08_rezgomozgas/pics/08_abra1.gif
Ez nem pont olyan, de nem találtam jobbat. Nálad a 24 cm a két helyzet távolsága, ami az ábrán lévő x távolság duplája. Szóval a te ábrádon kösd össze vízszintesen a két karikát, az lesz a 24 cm, a fele pedig 12 cm. A felező merőlegeset is rajzold bele ugyanúgy, ahogy ebben az ábrában is látszik.
Az ℓ hossz a 95 cm.
Az itteni ábráról a többi dolog (K meg g meg m, ilyenek) nem kellenek.

A kérdés a felső szög, azt is rajzold be, hogy α, és rajzold be a felét is a jobb oldalra: α/2.

Azt a derékszögű háromszöget figyeld, aminek egyik befogója ezen az ábrán az x, az átfogója pedig az ℓ, x-szel szemközti szöge pedig α/2. Ezekre fel lehet írni ezt:
`x/ℓ=sin\ α/2`
`(12)/(95)=sin\ α/2`
`α/2 = arc\ sin\ (12)/(95)`
Ezt pedig a számológépeddel ki tudod számolni, aztán ebből α már egyértelmű.

Ugye megy?
0