Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrendszer feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
529
0,625*x-3=12
0,2*x-0,83=0,083*x
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
De hol itt az egyenlet rendszer? :)
0,625*x-3=12 mindkét oldalhoz hozzáadok 3-t
0,625*x=15 mindkét oldalt elosztom 0,625 (0,625=5/8)
x=24
Ellenőrzés: 5/8*24-3=> 120/8-3 => 15-3 => 12, ami egyenlő a másik oldallal.

0,2*x-0,83=0,083*x mindkét oldalból elveszek 0,083*x-t
0,117x-0,83=0 mindkét oldalhoz hozzáadok 0,83-t
0,117x=0,83 mindkét oldalt elosztom 0,117-tel
x=830/117
Ellenőrzés
egyik oldal:
0,2*830/117-0,83 => 166/117-0,83=6889/11700
másik oldal
0,083*830/117 =>6889/11700
Mindkét oldalon azonos eredmény van, így a megoldásunk helyes
1