Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
714
1-5x=13+7x
8x+4=2x+54
8x+12=12x+48
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
6. osztály
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1-5x=13+7x mindkét oldalhoz hozzáadok 5x-t
1=13+12x mindkét oldalból levonok 13-t
-12=12x mindkét oldalt osztom 12-vel
-1=x
Ellenőrzés:
1-5*(-1)=1-(-5)=1+5=6
13+7*(-1)=13+(-7)=13-7=6

8x+4=2x+54 mindkét oldalból levonok 2x-t
6x+4=54 mindkét oldalból levonok 4-t
6x=50 mindkét oldalt elosztom 6-tal
x=25/3
Ellenőrzés:
8*(25/3)+4=200/3+12/3=212/3
2*(25/3)+54=50/3+162/3=212/3

8x+12=12x+48 mindkét oldalból kivonok 8x-t
12=4x+48 mindkét oldalból kivonok 48-t
-36=4x mindkét oldalt elosztom 4-gyel
-9=x => x=-9 (csak, hogy jobban lehessen olvasni) :)
Ellenőrzés:
8*(-9)+12=-72+12=-60
12*(-9)+48=-108+48=-60
0