Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Centrális határeloszlás tétele

460
"A centrális határeloszlás tételében szereplő valószínűségi változók eloszlásfüggvényei a számegyenes minden pontjában konvergálnak?" Ezt a kérdést nem teljesen értem, úgyhogy eltudnátok magyarázni,hogy most ez igaz e vagy sem?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
CHT, nagy, számok, törvénye, centrális, határeloszlás, Valószínűség, változó, eloszlás, Sűrűség
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ez valami szívatós kérdés lehet, az a fajta, ami azzal szívat, hogy nem lehet tudni, mire gondolt a kérdező.

A CHT-ben az van, hogy a val.változók összegének standardizáltja eloszlásban konvergál a standard normális eloszláshoz. Tehát nem maguk a változók, hanem az összegük (standardizáltja).
Konvergálni egy sorozat tud, tehát a kérdést úgy lehet esetleg érteni, hogy a változók `{X_1, X_2, ... X_n}` sorozata konvergál-e valamihez.
Többféle konvergenciát is használnak a valszámban, úgyhogy az is egy szívatás lehet, hogy melyikre gondolt a kérdés, de vegyük az eloszlásban konvergálást, mert a CHT kapcsán az szokott szóba jönni csak.
Az eloszlásban konvergálás azt jelenti, hogy minden olyan `x` pontban, ahol az eloszlásfüggvény folytonos, ott `F_n(x) → F(x)` ha `n → oo`. Tehát ez a definíció azokban a pontokban nem mond semmit, ahol az eloszlásfüggvény nem folytonos (pl. diszkrét eloszlásnál sok ilyen pont van). Szóval e szerint úgy gondolnám, hogy a válasz "nem".

Viszont a CHT-ben az `X_n` sorozat mindegyik eleme ugyanolyan eloszlású, ezért nem hogy csak konvergál az eloszlásfüggvény valamihez, hanem mindig ugyanaz. Azokban a pontokban is ugyanaz, ahol nem folytonos. (Persze minden eloszlásfüggvény értelmezve van minden valós számra. Csak esetleg nem folytonos.) Szóval így meg "igen" a válasz.

De az, hogy az `X_n` sorozatról kell konvergenciát mondani, az eleve gyanús, a CHT-ben nem ez van, hanem az első `n` összege. Az az eloszlásfüggvény persze már változik...
0