Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika

379
Szükségem lenne a 10., 11.-es feladatra:)
Köszönöm :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
10)
Azt tudjuk, hogy az A1-es mezőből indulunk (sakkozni tudók miatt felteszem a kezem, ide lőjetek! Tudom, hogy bal alul van az A1 mező, vagy jobb felül, attól függően, hogy világossal, vagy sötéttel játszom) :)!
Ebbe a mezőbe csak egyféleképpen kerülhetek, mint ahogy az első oszlop (A1-A8) vagy első sor (A1-H1) bármely elemére. Így minden cellába beírhatok 1-1. És már jön is a következő mező! A B2 cellába kétfelől érkezhetek (vagy A1-A2-B2, vagy A1-B1-B2). Így ebbe a cellába már kettőt kell beírnom. A C2 mező is kétfelől érhető el (c1-ről és B2-ről), mivel B2-re már 2 felől lehet eljutni, így ide már három útvonal vezet. Ugyan ezen gondolat menet mentén, ha kitöltöd a táblát eljutsz H8-ra. Méghozzá 3432 különféle úttal. (lsd melléklet)

11)
Az első helyezett 8 versenyző lehet, a második már csak 7, mert az elsőt már kiválasztottuk. A bronzérmes már csak 6 versenyzőből lehet valamelyik, stb...
Így az eredmény a következőképpen számolható:
8*7*6*5*4*3*2*1=8!(olvasd 8 faktoriális)=40320 A korlátos hely miatt nem sorolnám fel az összes lehetséges eredményt. :)
Módosítva: 5 éve
0