Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!
Hány olyan háromjegyű természetes szám van,
amely sem 2-vel, sem 3-mal
amely sem 2-vel, sem 3-val, sem 5-tel nem osztható?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika
Válaszok
2
bongolo{ }
megoldása
Nézzük a túlsó oldalról:
Az összes háromjegyűből van 900 darab
Ami 2-vel osztható, az ennek a fele: 450
Ami 3-mal osztható, az minden harmadik: 900/3=300 darab
Ha ezt a kettőt összeadjuk (750) akkor összeadtuk mindet, ami vagy 2-vel, vagy 3-mal osztható. Viszont a 6-tal oszthatókat kétszer is beszámítottuk, szóval ez sok.
6-tal osztható minden hatodik: 900/6=150 darab.
Tehát 750-150=600 olyan van, ami 2-vel vagy 3-mal osztható, és már nem számoltuk egyik számot se kétszer.
Az pedig azt jelenti, hogy 900-600=300 olyan van, ami se 2-vel, se 3-mal nem osztható.
Próbáld meg hasonlóan a másik feladatot is.
1
tumbasz.lilla:
Összesen 900 szám van. 2-vel osztható 450, 3-mal 300, 5-tel 180. Tovább nem tudom folytatni. Az előzőt ertem, de ezt nem.
8 éve0
bongolo{ }
válasza
> Összesen 900 szám van. 2-vel osztható 450, 3-mal 300, 5-tel 180. Tovább nem tudom folytatni.
Idáig jó.
Ha ezeket összeadnánk, az 450+300+180=930, ennyi osztható 2,3 vagy 5-tel, de többször is beszámítottunk néhány számot:
2 és 3 is: 900/6=150
2 és 5 is: 900/10=90
3 és 5 is: 90/15=60
Ennyi számot duplán beszámítottunk, ezért egyszer vonjuk ki őket:
930-(150+90+60)=630.
Na most gondoljunk bele még egy kicsit: Mi van azokkal, amik 2-vel, 3-mal és 5-tel is oszthatóak? Pl. mi van a 30-cal?
- A 30 osztható 2-vel, 3-mal, 5-tel. Ezért az be volt számolva eredetileg a 450, a 300 és a 180 között is, tehát 3-szor beszámítottuk.
- A 30 osztható 2·3-mal, 2·5-tel és 3·5-tel is, vagyis benne volt a 150, a 90 és a 60 között is, amiket levontunk, tehát 3-szor le is vontuk.
Vagyis még egyszer be kell számítani. Nem csak a 30-at, hanem az összes 2·3·5=30-cal oszthatót.
Abból van 900/30=30 darab. Ezt még hozzá kell adni.
Összesen tehát 630+30=660 olyan van, ami vagy 2-vel, vagy 3-mal, vagy 5-tel osztható (és pontosan egyszer vesszük mindegyik számot figyelembe).
Azok tehát, amik egyikkel sem oszthatóak, az 900-660 eset.