Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KF: Moór Ágnes 74*

Főoldal » Középiskola » Fizika
631
Hello.
Segítene valaki megoldani a mellékelt feladatot?
Eddig jutottam vele:
v^2/2=g*sin30(5)*0.2*s
Nem értem, hogyan fejezzem ki a megtett utat. Csak közelítő eredményeket kaptam...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Nem jó a képlet! Csak akkor lehet így számolni, ha nincs súrlódás, de most van. Ettől az energia-megmaradásos megoldás, amit használtál (hogy a kezdeti helyzeti energia és a végső mozgási energia megegyezik) nem jó.

Általában az energia-megmaradással nagyon szép egyszerű megoldásra lehet jutni, de most nem ez a helyzet, sajnos fel kell írni sorban mindent, amit tudunk:

A testre ható nehézségi erő: `m·g`
Ennek a lejtőirányú komponense: `F=m·g·sin\ 30°`
A lejtőre merőleges komponense: `N=m·g·cos\ 30°`
A súrlódási erő: `F_s=µ·N = µ·m·g·cos\ 30°`

A testet az `F` erőnek és a súrlódásnak az eredője (különbsége) gyorsítja. Ha `a` a gyorsulás, akkor Newton II szerint:
`F-F_s=m·a`
`m·g·sin\ 30°-µ·m·g·cos\ 30°=m·a`
`g·(sin\ 30°-µ·cos\ 30°)=a`

Ha `t` ideig gyorsul `a` gyorsulással, akkor a sebessége ennyi lesz:
`v=a·t=g·(sin\ 30°-µ·cos\ 30°)·t`
1