Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2212
András , Béla és Cili ugyanazon a matematikaversenyen indult. Az eredmény-hirdetésen kiderült , hogy Béla 1,6-szer annyi pontot kapott , mint András, Cili fele annyi pontot szerzett , mint András és Béla együtt . Összesen 273 pontot kaptak.

A, Mi volt András , Béla és Cili egymás közötti
sorrendje?
B, Hány pontot szerzett András ? ( Írd le a
megoldás menetét !)
C, Hányad részét kapta Cili a hármuk által
ősszesen megszerzett 273 pontnak? ( Ír
le a megoldás menetét!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
I. B=1,6*A
II. 2C=A+B
III. A+B+C=273
I.-est behelyettesítem II.-be!
2C=A+1,6*A
2C=2,6*A
C=1,3*A
A fenti egyenletet és I.-et behelyettesítem III.-ba
A+1,6*A+1,3*A=273
3,9*A=273
A=70
B=112
C=91

A) Első Béla (112), második Cili (91), harmadik András (70).
B) András 70 pontot szerzett (Lásd a fenti számolást!)
C) 91/273=1/3! Vagyis Cili az összpontszám harmadát szerezte meg!
Ehhez még számolni sem kell, hiszen a feladat elmondta, hogy András és Béla pontszáma kétszerese Cili pontjainak, így Cili pontja pont a harmada az összpontszámnak!
0