Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KF: Moór Ágnes 70*

Főoldal » Középiskola » Fizika
577
Hello.
Nemigen értem a mellékelt feladatot. Valaki segítene megoldani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
A fékút s=v2/(2a), ahol "a" az állandó lassulás. Látható, hogy a fékút a sebesség négyzetével arányos, tehát 2-szeres sebesség esetén 4-szeres fékúttal kell számolni. Azaz n-szeres fékúthoz  n -szeres sebesség tartozik.
1

Kicsit bővebben:

Gyorsuló mozgásról van szó (a lassuló mozgás is gyorsuló, csak a gyorsulása negatív). El is felejthetjük viszont az előjeleket, ha arra gondolunk, hogy egy `-a` gyorsulással lassuló tárgy ugyanannyi idő alatt áll meg, mint amekkora idő alatt utána fel tudna gyorsulni `+a` gyorsulással ugyanarra a sebességre.

Ha ez bonyolult, akkor csak annyit jegyezz meg, hogy a gyorsulás meg a lassulás szimmetrikus dolgok, lassulás helyett számolhatunk úgy, mintha gyorsulás lenne ellenkező irányban.

Szóval ha `a`-val gyorsul, akkor `t` idő alatt ekkora lesz a sebessége:
`v = a·t`
és ennyi utat tesz meg:
`s=1/2·a·t^2`

Ezeket a képleteket biztos tudod. Az elsőből ki lehet fejezni a `t`-t `(t=v/a)` és beírni a másodikba:
`s=1/2·a·(v/a)^2=1/2·a·v^2/a^2=v^2/(2a)`
ahogy tokos.arpad is írta.

A folytatás már úgy megy, ahogy ő is leírta...
1