Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KF: Moór Ágnes 64**

Főoldal » Középiskola » Fizika
616
Hello lenne két kérdésem a mellékelt feladattal kapcsolatban.

1. A kocsi által megtett út miért 1000m - a kamion által megtett út.

2. Kicsit számolgattam és kijött a végeredmény másodfokú függvény használata nélkül, de nemigazán értem, hogy:

Először kiszámoltam, hogy amikor a kettő sebessége egyenlő akkor mennyi a távolság közöttük:
vk(kocsi)=at1 t1=7,5s
1000m+vt(teherauto)-a/2*t^2=1056.25

Majd úgy vettem mintha vt=0 lenne és a kocsi 0-ról gyorsítana. Így kijött, hogy 1056.25m=a/2*t^2 ami 32,5s amiből ha kivonjuk a 7,5s akkor kijön az eredmény 25s.

Nem teljesen értem az egészet...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Nem lehet, hogy ott rontod el, hogy szerinted egymás mellett haladnak, míg a feladat arról szól, hogy egymással szembe mennek?
A teherautó egyenletes sebességgel halad a gépkocsi felé, ami meg egyenletesen gyorsul. A kettőjük távolsága folyamatosan csökken. Indulásnál vannak 1000 m-re egymástól. Így a teherautó másodpercenként 15 métert tesz meg. A gépkocsi egyenletesen gyorsulva halad. 25 másodpercben lesz a csattanás. Ezalatt a teherautó 25*15=375 métert tesz meg. A gépkocsi ugyan ezen az idő alatt meg 625 métert. Többet nem tud, mert az ütközés után már egyik sem megy tovább :p
1