Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Középpontos hasonlóság

1048
1., Szerkessz szabályos háromszöget! A hasonlóság középpontja legyen a háromszög súlypontja. Szerkeszd meg a háromszög hasonló képét, ha a labda=½!

2., Egy derékszögű háromszög befogoi 5 és 12 cm. Az átfogóhoz tartozó magasság a háromszöget 2 háromszögre bontja. Mennyi ezen két háromszög területének aránya?
Itt meg van minden, de nem tudom, hogy hogyan kellene kiszámolnom a területeket!
Köszönöm:)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1)
Gondolom a szabályos háromszög megszerkesztése nem jelent gondot! Ha még is, akkor a következő a menet. Vegyél fel egy tetszőleges egyenesen egy tetszőleges szakaszt. Ezzel a szakasz nagysággal kell először az egyik végpontból, majd a másik végpontból tenni egy-egy körívet. A két körív metszéspontja lesz a háromszögünk harmadik csúcsa. A súlypontot megkapod, ha az oldalak felezőpontját összekötöd a szemben lévő csúcsokkal. A súlyvonalak metszéspontja adja a súlypontot. Mivel a háromszögek aránya lambda=½, így a már berajzolt súlyvonalakat hívjuk segítségül. A súlypont és a csúcs között lévő szakaszt elfelezve (hiszen a hasonlóság aránya ½) kapjuk a transzformáció által meghatározott új csúcsokat.

2)
A befogó tétel:
Egy derékszögű háromszög befogója az átfogónak és a befogó átfogóra eső merőleges vetületének mértani közepe, azaz b =  qc  !
A derékszögű háromszög befogói 5, illetve 12. Mivel ez két nevezetes befogó nagyság, ezért rögtön tudjuk, hogy az átfogó 13. (Ha ez újdonság volt, akkor Pitagorasz szerint c= 5²+12²  => c= 25+144  => c= 169 =13!)
Felhasználva a befogó tételt: b =  qc   => q=b²/c => q=144/13=~11,077
Ugyan ezt elsütöm a másik befogóra: a= pc   => p=a²/13 => p=25/13=~1,923
Felírom a két terület nagyságát:
T₁=(q*mc)/2
T₂=(p*mc)/2
Mivel a két terület arányát keresem: T₁/T₂=((q*mc)/2)/((p*mc)/2), Törtet törttel úgy osztunk, hogy a reciprokkal szorzunk!
T₁/T₂=((q*mc)/2)*(2/(p*mc)) Egy csomó dolog kiesik, mert tudunk egyszerűsíteni.
T₁/T₂=q/p! => T₁/T₂=(144/13)/(25/13) => T₁/T₂=(144/13)*(13/25)=144/25=5,76!
És akkor levonhatjuk a következtetést is, hogy a derékszögű háromszög átfogóhoz tartozó magassága a háromszög területét a befogók négyzetének arányában osztja!
Módosítva: 5 éve
1