Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szögfüggvények

Főoldal » Középiskola » Matematika
3958
Egy gyárkémény alját a 7,2 m magas tetőteraszról 1,5 fokos depressziószög alatt, a gyárkémény csúcsát 8 fokos emelkedési szög alatt látjuk. Milyen magas a kémény?
Itt is szeretnék kérni először egy rajzot, megpróbálnam magamtól megoldani :)
Köszönöm :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Kicsit hevenyészett a rajz, de amire szükséged van elvileg elég kell, hogy legyen.
Kicsit később megírom a megoldást is. :)
Módosítva: 8 éve
1

És akkor most a megoldás!
A depressziós szög esete:
tg(1,5°)=7,2/x, ahol x a torony és a nézőpont távolsága => x=7,2/tg(1,5) => x=274,96 (m)
Normál szög:
tg(8°)=y/x, ahol x továbbra is a torony és a nézőpont távolsága, míg y a torony 7,2 m feletti magassága
tg(8°)=y/274,96 => y=tg(8°)*274,96 => y=38,64 (m)
A torony magassága pedig 7,2 + 38,64=45,84 (m)
1

Parancsolj! :)
Módosítva: 8 éve
1