Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!
Privát kérdés: Van egy 40 méteres csőhálózat D=15mm keresztmetszettel. Ebben víz folyik amit 20ról 55 fokra melegítünk fel. A kezdő nyomás 3.65*10^5 Pa. Mennyit tágul a víz, mennyivel változik a nyomása?
A víz tágulását 0.02826m^3 ről 0.028712m^3 számoltam.0.45liter. Alkalmazhatom-e az egyetemes gáztörvényt a nyomás kiszámolására vagy a bernoulli törvényt kell alkalmaznom?
Így egyébként 0.371bar nyomáskülönbség jött ki. Lehet teljes baromság amit írtam, ha igen lenne kedves valaki a helyes megoldást leírni? Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika
Válaszok
3
bongolo{ }
válasza
Ez a feladat nem tiszta a számomra...
Egyébként a kezdő térfogatot jól számoltad ki, de a végsőt nem. Úgy látom, összeadtad a 20 és 55 fokot és 75 fokkal számoltad a térfogati tágulást, pedig ΔT=35°C. Szóval csak kb. 0,2 liter lesz a tágulás.
A nyomással van bajom. Nincs a feladatban, hogy mitől van nyomás, mondjuk egy kompresszor csinálja, vagy hidroglóbusz, vagy mi? Mindenesetre az tuti, hogy gáztörvényt nem tudsz használni, mert a víz nem gáz. Bernoullihoz meg kellene, hogy mekkora a sebessége kezdetben, de nem is hiszem, hogy gimiben Bernoullit kellene számolni...
Úgy tudom csak elképzelni a feladatot, hogy az, hogy a víz "folyik", azt nem kell komolyan venni, víz van benne. És persze folyik, ha valaki kinyitja a csapot... Nyomás pedig attól van benne, hogy magas a cső, amitől a víznek hidrosztatikai nyomása lesz.
Ha a nyomás 3,65·10⁵ Pa, amiből kb. 1·10⁵ Pa a légnyomás, 2,65·10⁵ Pa pedig a hidrosztatikai nyomás. Az 26,5 m magas vízoszlop nyomása (10 méternek 1 atmoszféra), vagyis a 40 méterből 26,5 megy felfelé, a többi 13,5 pedig vízszintesen.
Ha pedig felmelegítjük a vizet, akkor magasabb lesz a vízoszlop (számold ki, mennyi lesz 26,5 m helyett), ettől nagyobb lesz a nyomás, számold ki, mennyivel.
Ha nem ilyen a csőhálózat, akkor nem tudom, hogyan kellene számolni.
0
Még nem érkezett komment!
Zolee
válasza
A feladat az lenne, hogy rézcsőhálózatban nyomáspróbát csinálunk. Szelep kinyitva, töltődik a nyomás. A mérő 3,65 Bar hálózati nyomást mutat. A hálózat kezdetben szobahőmérsékletű 20 fok. A beáramló víz 55 fok. Szelepet elzárom majd indítom a nyomáspróbát. Kb 1 óra múlva a Nyomásveszteség 0,11Bar. (ez egy fiktív szám) a kérdésem az, mennyi a nyomás veszteség a hálózatban a tágulás miatt?
Nem egy egyenes csövet kell elképzelni (Bernoulli szerintem ezért kizárva) Ha gázokra van képlet kellene lennie folyadékokra is hasonlónak. Csak nem tudom melyik.
0
Még nem érkezett komment!
bongolo{ }
megoldása
A tágulás miatt nem csökkenne a nyomás, hanem emelkedne! Ezért raknak be tágulási tartályt, ami ezt az emelkedést megakadályozza, felveszi a plusz térfogatot.
Ha veszít a nyomás, akkor nagyon valószínű, hogy elpárolog vagy elszivárog valamennyi víz.
Folyadékokra nincs hasonló képlet, mint gázokra, mert a folyadék nem nyomható össze.
0
Zolee:
P*deltaV=c*m*DeltaT jó a nyomás változás kiszámítására?
8 éve0
Zolee:
hogyan kell kiszámítani?
8 éve0
bongolo:
Nem jó, nincs ilyen, nem lehet kiszámolni.
8 éve0