Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Folyadékok állapotváltozásai

446
Privát kérdés: Van egy 40 méteres csőhálózat D=15mm keresztmetszettel. Ebben víz folyik amit 20ról 55 fokra melegítünk fel. A kezdő nyomás 3.65*10^5 Pa. Mennyit tágul a víz, mennyivel változik a nyomása?
A víz tágulását 0.02826m^3 ről 0.028712m^3 számoltam.0.45liter. Alkalmazhatom-e az egyetemes gáztörvényt a nyomás kiszámolására vagy a bernoulli törvényt kell alkalmaznom?
Így egyébként 0.371bar nyomáskülönbség jött ki. Lehet teljes baromság amit írtam, ha igen lenne kedves valaki a helyes megoldást leírni? Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
Ez a feladat nem tiszta a számomra...

Egyébként a kezdő térfogatot jól számoltad ki, de a végsőt nem. Úgy látom, összeadtad a 20 és 55 fokot és 75 fokkal számoltad a térfogati tágulást, pedig ΔT=35°C. Szóval csak kb. 0,2 liter lesz a tágulás.

A nyomással van bajom. Nincs a feladatban, hogy mitől van nyomás, mondjuk egy kompresszor csinálja, vagy hidroglóbusz, vagy mi? Mindenesetre az tuti, hogy gáztörvényt nem tudsz használni, mert a víz nem gáz. Bernoullihoz meg kellene, hogy mekkora a sebessége kezdetben, de nem is hiszem, hogy gimiben Bernoullit kellene számolni...

Úgy tudom csak elképzelni a feladatot, hogy az, hogy a víz "folyik", azt nem kell komolyan venni, víz van benne. És persze folyik, ha valaki kinyitja a csapot... Nyomás pedig attól van benne, hogy magas a cső, amitől a víznek hidrosztatikai nyomása lesz.
Ha a nyomás 3,65·10⁵ Pa, amiből kb. 1·10⁵ Pa a légnyomás, 2,65·10⁵ Pa pedig a hidrosztatikai nyomás. Az 26,5 m magas vízoszlop nyomása (10 méternek 1 atmoszféra), vagyis a 40 méterből 26,5 megy felfelé, a többi 13,5 pedig vízszintesen.
Ha pedig felmelegítjük a vizet, akkor magasabb lesz a vízoszlop (számold ki, mennyi lesz 26,5 m helyett), ettől nagyobb lesz a nyomás, számold ki, mennyivel.

Ha nem ilyen a csőhálózat, akkor nem tudom, hogyan kellene számolni.
0

A feladat az lenne, hogy rézcsőhálózatban nyomáspróbát csinálunk. Szelep kinyitva, töltődik a nyomás. A mérő 3,65 Bar hálózati nyomást mutat. A hálózat kezdetben szobahőmérsékletű 20 fok. A beáramló víz 55 fok. Szelepet elzárom majd indítom a nyomáspróbát. Kb 1 óra múlva a Nyomásveszteség 0,11Bar. (ez egy fiktív szám) a kérdésem az, mennyi a nyomás veszteség a hálózatban a tágulás miatt?
Nem egy egyenes csövet kell elképzelni (Bernoulli szerintem ezért kizárva) Ha gázokra van képlet kellene lennie folyadékokra is hasonlónak. Csak nem tudom melyik.
0

A tágulás miatt nem csökkenne a nyomás, hanem emelkedne! Ezért raknak be tágulási tartályt, ami ezt az emelkedést megakadályozza, felveszi a plusz térfogatot.

Ha veszít a nyomás, akkor nagyon valószínű, hogy elpárolog vagy elszivárog valamennyi víz.

Folyadékokra nincs hasonló képlet, mint gázokra, mert a folyadék nem nyomható össze.
0