Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hőmérséklet

Főoldal » Középiskola » Fizika
788
0.05kg tömegű rézlap állandó sebességgel 8 métert csúszik egy 30 fokos lejtőn. Ha nincs hőveszteség, mennyivel emelkedik a rézlap hőmérséklete?
ill. ha a sebesség nem konstans hanem változó és van hőveszteség is, mennyivel bonyolódik meg a rézlap hőmérséklete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ha a 30 fokos lejtő hossza 8 méter, akkor a magassága 4 méter. Látni fogod, ha rajzolsz egy szabályos háromszöget (minden oldala 8 hosszú, szögei 60 fokosok) és megfelezed (30 fokos derékszögű háromszög lesz a fele, mint a lejtő).

A sebesség úgy tud állandó lenni, hogy a súrlódás pont elemészti azt az erőt, ami gyorsítaná a testet. Ha állandó a sebesség, akkor a mozgási energia nem változik, csak a helyzeti. `h=4` méter süllyedés volt, ennyivel csökkent a helyzeti energiája:
`E = m·g·h`
Azért csökkent, mert a súrlódás elemésztette, abból lett a hőenergia: `Q=E`
Kell még a réz fajhője (keresd meg), és abból már megvan a hőmérséklet-emelkedés:
`Q=c·m·ΔT`

Megjegyzés: látszik, hogy a tömeg nem is kell, ki fog esni:
`m·g·h=c·m·ΔT`
`ΔT=(g·h)/c`

---
Ha a sebesség nem állandó, akkor a súrlódás nem emészti el a teljes gyorsító erőt, kicsit fog gyorsulni lefelé menet. Ha nulláról `v`-re gyorsul fel, akkor fel kell írni a kezdeti és a végső energia különbségét, annyiból lett a hő.
A kezdeti energia csak helyzeti energia volt, a végső pedig csak mozgási (`1/2·m·v^2`):
`Q=E_2-E_1=m·g·h-1/2·m·v^2=c·m·ΔT`
Most is kiesik a tömeg:
`(g·h-1/2 v^2)/c=ΔT`
0