Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Közegellenállás

Főoldal » Középiskola » Fizika
845
Egy 80 méter magasból lehetett 10kg tömegű test 32m/s al ér földet. Mennyi munkát végzett a közegellenállás?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
(Nem "lehetett", hanem "leejtett")

Odafent a helyzeti energiája: `E_1=m·g·h`
Miután leesik, ha nem lenne közegellenállás, akkor az energiamegmaradás miatt a mozgási energiája ugyanennyi lenne, mert az összes helyzetiből mozgási lett volna. De volt közegellenállás, ezért az energia csökkent.
Odalent a mozgási energiája: `E_2=1/2·m·v^2`
Pont annyival csökkent az energiája, amennyi munkát végzett a közegellenállás:
`E_1 - E_2 = W`

Már csak be kell helyettesíteni az adatokat. Megy?
0

Igen időközben rájöttem. W=0.5mv2-mgh
0