Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

KF: Moór Ágnes 40***

137
Hello.

Szóval van egy kis probléma a mellékelt feladattal. Arra gondoltam, hogy 5 m/s vektort a 4 m/s zárja be de nem értem, hogy a viszonyított 6. m/s vektor hova kerül.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Itt két igazi sebesség van (a többi már számolható):
- a folyó folyik valamilyen irányban 4 m/s sebességgel
- a hajó halad a vízhez képest 6 m/s sebességgel valamilyen irányban (ez nem észak!)
Ha mindkét irány megegyezne, akkor 10 m/s lenne a hajó sebessége a Földhöz képest.
Ha ellenkező irányba mennének, akkor 2 m/s lenne a hajó sebessége a Földhöz képest.
Más esetekben vektoriális összeget kell számolni.
Mivel 5 m/s a sebesség, ami a kettő között van, ezért valamilyen α szögben folyik a folyó északhoz képest, és valamilyen β szögben menne a hajó északhoz képest ha a folyó el nem téríteni, de eltéríti, így az eredő pont észak lesz.
A mellékelt ábra mutatja ezt. A két kör 4 és 6 sugarú, azokon vannak valahol a vektorok végei. Az eredő pedig 5 hosszú és északra mutat.
Keress váltószögeket, és használhatod mondjuk a szinusztételt, de valószínű a koszinusztétel még jobb, nem gondoltam végig. Próbáld meg kiszámolni. Ha elakadsz, szólj.

(Egyébként a zárójelben lévő megoldásoknál a b) megoldás északhoz képest adja meg a választ, én is azt neveztem el β-nak. Viszont a kérdés a vízhez képesti irányt kérdezni, az az α+β lenne.)
1