Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Röppálya.

532
Van egy 3D-s koordináta rendszer amiben van kettő pont megadva egy kiinduló és egy vég pont. Ebből a kettőből kellene kiszámolni egy labda röppályáját. Ha meg is van magyarázva akkor ezek köszönet pluszba.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Valójában 2D koordináta rendszer kell csak. Egy függőleges síkot kell felvenni, amin mind a két pont rajta van, ez a sík a 2D koordináta rendszer.

Máshogy mondva:
- Az eredeti 3D koordinátákból ki kell számolni, hogy mi a magasságbeli különbség a két pont között; ez a `z` koordináták különbsége: `h=z_2-z_1`
- És kell még, hogy milyen messze van a két pont egymástól, ha mindkettőt ugyanolyan `z` magasságba vetítjük: ez `d=sqrt((x_2-x_1)^2+(y_2-y_1)^2)`

Vagyis van a síkon két pontunk. Az egyik az origóban, a másik `d` távolságra jobbra és `h` magassággal feljebb. Ha a második pont (végpont) alacsonyabban van, akkor `h` negatív.

A labda pályája nem lesz egyértelmű: többféle szögben is lehet felrúgni, csak más-más kezdősebesség fog tartozni ezekhez a szögekhez. Lehet találni olyan kezdősebességet, hogy a pálya éppen átmenjen a másik ponton.

Kellene tudni még valamilyen adatot, csak akkor lehet felírni a pályát.
0