Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Röppálya.

114
Van egy 3D-s koordináta rendszer amiben van kettő pont megadva egy kiinduló és egy vég pont. Ebből a kettőből kellene kiszámolni egy labda röppályáját. Ha meg is van magyarázva akkor ezek köszönet pluszba.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Valójában 2D koordináta rendszer kell csak. Egy függőleges síkot kell felvenni, amin mind a két pont rajta van, ez a sík a 2D koordináta rendszer.

Máshogy mondva:
- Az eredeti 3D koordinátákból ki kell számolni, hogy mi a magasságbeli különbség a két pont között; ez a `z` koordináták különbsége: `h=z_2-z_1`
- És kell még, hogy milyen messze van a két pont egymástól, ha mindkettőt ugyanolyan `z` magasságba vetítjük: ez `d=sqrt((x_2-x_1)^2+(y_2-y_1)^2)`

Vagyis van a síkon két pontunk. Az egyik az origóban, a másik `d` távolságra jobbra és `h` magassággal feljebb. Ha a második pont (végpont) alacsonyabban van, akkor `h` negatív.

A labda pályája nem lesz egyértelmű: többféle szögben is lehet felrúgni, csak más-más kezdősebesség fog tartozni ezekhez a szögekhez. Lehet találni olyan kezdősebességet, hogy a pálya éppen átmenjen a másik ponton.

Kellene tudni még valamilyen adatot, csak akkor lehet felírni a pályát.
0