Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nyolcadikos mértan ...

Főoldal » Középiskola » Matematika
805
Sziasztok!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
MAB egy derékszögű háromszög, melynek két oldala ismert. Pitagorasz tételt felírva:
MA^2=50^2-40^2 MA=30
MCB egy egyenlő szárú háromszög. A magasság felezi az alapot. Azaz ha behúzzuk a magasságot, akkor egy derékszögű háromszög keletkezik, melynek átfogojó az eredeti háromszög oldala 50, egyik befogója 40/2=20, másik befogója a magasság (m). Pitagorasz tételből:
m^2=50^2-20^2=45,86 Ebből a háromszög területe: (40*45,86)/2=917,2
MCB szög szinusza szintén az előbb használt derékszögű háromszögből számolható:
sin(MCBszög)=45,86/50 sin(MCB)=0,9172


2. Kocka felszíne: 6*50*50=15000
Veszteség=15000*0,0008=12
Összesen 15000+12=15012 cm^2 karton kellett.
Kocka térfogata: 50*50*50=125000
Az üvegrúd egy henger, melynek sugarát jelölje r. Ekkor a henger térfogata r^2*π*86=172*r*π
Kérdés az, hogy mekkorának kell lennie a henger sugarának ahhoz, hogy elférjen a kockában:
172*r*π<=125000 Ebből r<=15,20. Tehát egy olyan henger, amely alapkörének sugara kisebb egyenlő mint 15,2cm, akkor az elrejthető a kockában.
Az átlós metszet egy téglalap, melynek egyik oldala a kocka éle, másik oldala pedig a kocka egyik lapjának (50*50-es négyzet) átlója. Az átló hossza 70,71 (derékszögű háromszögben, melynek befogói a kocka élei, átfogója az átló Pitagorasz tétel ismét alkalmazható).
A téglalap területe: 50*70,71*50=3535,53
1