Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KF.: Moór Ágnes 32**

Főoldal » Középiskola » Fizika
651
Hello.

Van egy kis problémám a feladattal, sehogy se jön ki a végeredmény. Próbáltam Pitagórasz tétellel valamint próbáltam ùgy is, hogy megadom az fal-vonat távolságot és miután megvan a t arányosságot hozok létre a 2sec-al...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Jól gondolkodtál, mert valóban Pitagorasz tételt kell alkalmazni.
Rajzold fel a vonat haladását, és ezzel párhuzamosan rajzold fel a falat is.
A pisztoly eldördülésének a pillanatát jelöljük A-val, majd a visszhang visszaérkezését jelöljük B-vel. Azt tudjuk (remélem), hogy a vonat 30 m/s-mal halad (108 km/h=30m/s). Vagyis A és B között pont 60 méter van. Azt is tudjuk, hogy a hang (jelen esetben) minden irányban egyenletesen terjed, és ugyan ilyen módon verődik vissza is. Tehát ha 2 s elteltével halljuk a visszhangot, akkor tudjuk, hogy milyen hosszú utat tesz meg. Ha 2 s múlva ér vissza a hang, akkor ebből következik, hogy 1 s alatt éri el a falat, ahonnan visszaverődik, és újabb 1 s múlva halljuk az meg a B pontban. Ezért a visszaverődési pontunk pont 340 méterre van attól a ponttól, ahol a pisztoly elsült. A vonat ezalatt az idő alatt pont 30 métert tesz meg!
Így a Pitagorasz tétel a következő lesz:
340²=x²+30²
x= 115600-900 
x= 114700 
x=338,67 (m)
1