Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora sebességgel haladtak?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1465
Andris az asztal körül kergeti az öccsét, Lacikát. Lacikának kezdetben 3 méter előnye van. Andris sebessége Lacika sebességének a kétszerese. Andris 6 másodperc alatt utoléri csintalan öccsét. Mekkora sebességgel szalad Lacika, illetve Andris?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Jelöljük Lacika sebességét `v_L`-lel és Andrisét `v_A`-val!
A szöveg alapján `v_A = 2 v_L`

Az elemi szintű összefüggés a sebesség, a megtett út és az eltelt idő között egyenes vonalú egyenletes mozgás esetén a jól ismert
`v = s/t iff s(t) = vt`

Tehát a szövegben leírt `6` másodperc elteltével Lacika `s_L(6) = 6 v_L`, Andris pedig `s_A(6) = 6 v_A = 12 v_L` utat tett meg.

Mikor Andris utoléri az öccsét, akkor Andris megtette az összes utat, amit Lacika odáig megtett, plusz még azt a `3` métert, amennyivel Lacika kezdetben előrébb volt. Tehát
`s_A(6) = s_L(6) + 3`
azaz a fentiek alapján

`12 v_L = 6 v_L + 3`

Ezt az egyszerű lineáris elsőfokú egyenletet megoldva megkapod `v_L`-t. `v_A` persze ennek a kétszerese. (Megjegyzés: persze `m/s`-ban fogod megkapni). A megoldás helyessége a feladat egyszerűsége miatt triviális, de ellenőrzéshez mondjuk számold ki `6` másodperc után a két sebesség segítségével a megtett utat és a különbségnek értelemszerűen `3`-nak kell lennie.
0