Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kerlek irjatok le a teljes megoldast

Főoldal » Általános iskola » Matematika
612
Az xOy koordinata rendszrben adottak az A(1,1) B(3,2) C(5,8) pontok. Hatarozd meg az ABC haromszog A csucsabol hozott oldalfelezo hosszat.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Azt tudjuk, hogy két pont közötti felező pontot a következőképpen tudjuk kiszámolni:
x=(x₁+x₂)/2, y=(y₁+y₂)/2
Ebből az következik, hogy T pont koordinátája a B pont és C pont között van félúton!
T((3+5)/2;(2+8)/2) => T(4;5)
Így már tudjuk a keresett szakasz két pontját (A-t megadták a feladatban, T-t most számoltuk ki)!
Két pont távolságát az alábbi képlettel tudjuk kiszámolni:
d= (x₁-x₂)²+(y₁-y₂)² 
|AT|= (1-4)²+(1-5)²  => |AT|= (-3)²+(-4)²  => |AT|= 25 =5
0