Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes egyenlete

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
817
Határozzuk meg annak az egyenesnek az egyenletét, amely átmegy az origón és merőleges a 2x-y+3x-10 = 0 síkra!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Amit írtál, az nem egy sík. Nézd meg újra.
0

A sík egyenlete `2x-y+3z=10`
Ebből leolvasható, hogy a sík normálvektora `(2;-1;3)`
Ez merőleges a síkra (hisz normálvektor), tehát ez a keresett egyenes irányvektora. Az egyenes paraméteres egyenletrendszere ez lesz: (a `(0;0;0)` ponton megy át)
`x=0+2t`
`y=0-t`
`z=0+3t`
2