Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számkitalálós

Főoldal » Középiskola » Matematika
2568
Egy kétjegyű szám egyik számjegye a másik háromszorosa. Ha a számhoz hozzáadjuk a számjegyei felcserélésével kapott számot, 88-at kapunk. Módosítsuk úgy a feladat szövegét, hogy csak egy megoldása legyen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A számot én így írnám fel:
szám: 10*a+3a, a szám fordítottja 10*3a+a
(10a+3a)+(10*3a+a)=88
Ha megoldom az egyenletet:
13a+31a=88
44a=88
a=2
szám: 26 a fordítottja: 62, másik megoldás
szám: 62 a fordítottja: 26
A plusz mondat pedig a következő lenne vagy lehetne:
Az első jegye kisebb/nagyobb, mint a második!
1