Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
804
Egy gazda 420 tonna gabonát csépelt ki. A búza háromszor, az árpa kétszer annyi volt, mint a zab. Hány tonna a termés az egyes gabonafajtákból?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Fordítsd le az ilyen feladatokat matematikára! Vezess be ismeretleneket!

Mondjuk legyen a zabtermés Z, az árpatermés Á és a búzatermés B. Mi a kérdés? Hogy mennyi Z, Á és B. Mit tudunk? Hogy B háromszor annyi, mint Z. Matematikára fordítva:
B = 3Z
Á kétszer annyi, mint Z. Ezt találd ki te, hogyan fordíthatod le, azaz hogyan írhatod fel egyenletként!
Még egy dolgot tudunk: az össztermés 420 tonna volt. Ha minden tonnában számolunk, akkor
B + Á + Z = 420
Na igen, de azt tudod, hogy B=3Z, tehát B helyére ezt is írhatod. Ugyanígy kifejezted (remélem) Á-t Z-vel, így annak a helyére is beírhatsz egy Z-s kifejezést. Így egy pofonegyszerű egyenleteted lesz, amiben csak Z az ismeretlen. Olyan egyszerű, hogy biztosan meg tudod oldani :)
0