Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hozzárendelés

Főoldal » Általános iskola » Matematika
696
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A hozzárendelési szabály azt adja meg, hogy egy adott x helyen milyen y értéket vesz fel a függvény. Például ha megnézed az f-et, akkor bármilyen helyen nézed az x-tengely mentén, hogy hol van a felvett érték (az f-fel jelölt vízszintes egyenes adott pontja), mindig y=-1 lesz. Ezért konstans az f függvény, mert minden x helyen konstans, azaz állandó értéket vesz fel: a mínusz egyet.

A g függvény már nem konstans. Ki tudod találni a hozzárendelés szabályát például úgy, hogy keresel egy helyet az x tengelyene, ahol g egész értéket vesz fel (tehát a négyzetrács egy rácspontján van, szóval le tudod olvasni könnyen). Ilyen hely például az x=-2. Ott y=-1. Nézzünk meg még egy helyet! Mondjuk x=0-ban (ez pont az y tengely metészpontja) a felvett érték y=3. Aztán x=-3-ban y=-3. Ha elég helyen megnézed, akkor talán rájössz, hogy mit kell csinálni az x-ekkel, hogy megkapd az y-okat. De ez a módszer kicsit béna, nehéz lehet rájönni, ezért mondok egy jobbat, ami amúgy sokkal bonyolultabb függvényeknél is működik:

A lineáris függvény alapvetően úgy néz ki, hogy minden x-hez x-et rendeli. Tehát az 1 helyen 1 az érték, a 2 helyen 2, a -1 helyen -1, stb. Ha lerajzolod, ez egy 45 fokos ,,ferde'' egyenes az origón keresztül. Minden lineáris függvény ennek az úgynevezett transzformáltja. Arról van szó, hogy meg lehet piszkálni kétféleképpen az y=x függvényt úgy, hogy máshogy menjen ez az egyenes. Az egyik ilyen piszkálás az, ha valamivel megszorzod x-et. Egy számmal, mondjuk 2-vel. Ekkor annyi történik, hogy minden x-hez az x kétszeresét fogja rendelni, tehát 1-ben 2 lesz az érték, 2-ben 4 és így tovább. Ha lerajzolod, azt fogod látni, hogy *meredekebb* az y=x egyenesnél, sőt, kétszer olyan meredek. Ha féllel szorzod be az x-et (y=0.5x), akkor pedig fele olyan meredek lesz. Ezeket rajzold le és meglátod :)

Na de ezek az egyenesek mind-mind az origón át mentek. Még egy dologba belepiszkálhatunk: ha hozzáadunk egy számot az egészhez. Például
y = 2x + 1
Ez nem elég, hogy kétszer olyan meredek, még minden helyen eggyel több az értéke, mint ha y=2x lenne, tehát az egész y=2x egyenest fel kell tolni eggyel az y tengelyen.

Ezek alapján a g függvény meredekségét kéne megállapítani: ha lerajzoltad az előző példákat, akkor látni fogod, hogy 2 a meredeksége (ezt úgy is látod, hogy ha egy ,,négyzetnyit'' mész jobbra, két ,,négyzetnyit'' kell felfele menni, hogy az egyenes mentén haladj). Sőt, fel is van tolva, mert nem az origón keresztül megy. Pont annyival van feltolva, ahol metszi az y tengelyt. Így g szabálya:
x ⟼ 2x + 3

h-t rád bízom az előzőek alapján :)
0