Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vezesd le kérlek! Sehogy sem jön ki

Főoldal » Középiskola » Kémia
753
Milyen a tömeg-és anyagmennyiség%-os összetétele annak a hexán-heptén elegynek,melynek 1,46 g-ját elégetve 2.00 g víz képződik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
C6H14+9,5O2→6CO2+7H2O
C7H14+10,5O2→7CO2+7H2O

x g hexán→x/86 mol hexán→7x/86 mol víz
1,46-x g heptén→(1,46-x)/98 mol heptén→7(1,46-x)/98 mol víz

A víz mennyiségére az egyenlet:
(7x/86+7(1,46-x)/98)*18=2,00
→x=0,6848 g hexán

∑n=0,6848/86+(1,46-0,6848)/98=15,873 mmol

m/m%hexán=0,6848/1,46=46,9%
m/m%heptén=100-46,9=53,1%
n/n%hexán=7,963/15,873=50,167%
n/n%heptén=100-50,167=49,833%
0