Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek Feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1299
Sziasztok!S.O.S kéne segítség matek példa megoldásában.Aki tudná megoldani és szépen leírni az kérem szépen, hogy segítsen.

Egy villamossín mellett 4 km/h sebességgel haladunk. Minden 12 percben elhagy minket egy villamos, s 4 percenként találkozunk egy szembejövővel. Mekkora a villamosok sebesdége, és milyen időközönként követil egymást?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
"Az időadatokat órára váltjuk át:
12 p = 1/5 h
4 p = 1/15 h

Ismeretlenek:
A villamos sebessége v (km/h), a követési időközök t (h).


Két (szám)egyenest ajánlott felrajzolni, melyek az utat jelentik, azonos, illetve ellenkező irányú mozgás esetére.
Az egyeneseken 3-3 pontot kell bejelölni, a két találkozás helyét, valamint a 2. villamos helyét az első találkozás pillanatában.

út = idő⋅sebesség alapján az utakra kapunk két egyenletet:

t⋅v + 1/5⋅4 = 1/5⋅v
t⋅v - 1/15⋅4 = 1/15⋅v

Jól nézzed meg, hogy az egyeneseken, melyik ponttól melyikig mekkora utaknak kell lenniük."

Forrás: gyakori kérdések
Hasznosnak találtam. Remélem segít! :)
1