Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás

833
1. Mennyi annak a valószínűsége , hogy egy találomra választott 6-jegyű telefonszám jegyei mind különböznek?
2. Egy villanykörtét gyártó cég termékei között 8% selejtes. Mekkora annak a valószínűsége, hogy 10 véletlenszerűen kiválasztott körte között a) legalább 2 selejtes b) pontosan 4 selejtes lesz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, emelt
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.
A klasszikus valószínűségszámítási modell szerint számolhatsz úgy, hogy
P = (elvárt kimenetelek száma) / (összes lehetséges kimenetelek száma)

A tört két részét pedig egy kis kombinatorikával kaphatod meg:
Az elvárt kimenetelnél hat számjegyet választottunk ki 10-ből (a {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9} halmazból) úgy, hogy minden elemet csak egyszer választhatjuk. Erre a legegyszerűbb úgy gondolni, hogy van 6 hely, ahová választanunk kell az imént említett halmazból; az első helyre 10-féleképpen választhatunk valamit, de a második helyre már csak 9, hiszen azt a számot / halmazelemet, amit az első helyre válaszottunk, mégegyszer nem használhatjuk fel. Mivel mind a 10-féle választáshoz az első helyre tartozik 9 féle választás a másodikhoz, így össze kell őket szorozni. Így végig kell menni mind a 6 helyen, tehát az elvárt kimenetelek száma
10×9×8×7×6×5
ami egyébként (10!) / ((10 - 6)!)

Apropó, ezt úgy szokták hívni a kombinatorikában, hogy ,,k-permutáció'', vagy esetleg kicsit elavultan ,,ismétlés nélküli variáció''. Általánosságban a fentiek szerint ha n elemből választunk k darab elemet és számít a sorrend, akkor a lehetséges választások száma (n!) / ((n-k)!) = (n)(n-1)(n-2)...(n-k+1)

Még szükségünk lesz az összes lehetséges választás számára: ez sokkal egyszerűbb, hiszen ha a fenti módszerrel gondolkodunk, akkor mind a 6 helyre 10-féleképpen választhatunk, hiszen nem baj, ha ugyanazt kétszer választjuk. Ezt hívják sokszor ,,ismétléses variációnak''. Rád hagyom, hogy kitaláld, hogyan kell számolni, mert a fentebb leírtak után nagyon egyszerű :)

Ezután már csak a tört értékét kell kiszámolni, ami pont a kérdezett valószínűség lesz.

----------------------------------------------------------------------------

2.
Adott, hogy annak a valószínűsége, hogy egy adott körte selejtes, 8%.

A feladathoz ismerni kell a binomiális eloszlást, mert azzal fogjuk számolni a valószínűségeket!
(Ha nem tudod, hogyan működik, írj kommentet és megpróbálom elmagyarázni!)

a)
Először arra gondolna az ember, hogy megnézi azokat az elemi eseményeket, amikre teljesül a feltétel: ha legalább 2 selejtes, akkor lehet, hogy 2 selejtes és 8 jó, 3 selejtes és 7 jó, 4 selejtes--- beláthatjuk, hogy ez így elég nehézkes. Ilyenkor célszerű a komplementert nézni: annak, hogy legalább 2 selejtes körtét választunk, az lesz a komplementere (azaz az olyan események halmaza, ami az összes lehetséges esemény és az adott esemény halmazának különbsége), hogy legfeljebb 1 selejtes körte lesz. Azaz vagy minden körte jó, vagy 9 jó és 1 selejtes. Ezeknek a valószínűsége:

P(0 selejt <==> minden körte jó) = BINOM(10,10) (8%)0 (92%)10 = (92%)10

P(1 selejt) = BINOM(10,1) (8%)1 (92%)9

Ennek a két valószínűségnek kell az összegét venni és kivonni az 1-ből (ami tulajdonképpen olyan, mint az ,,összes lehetséges kimenetel'' az első feladatban: annak a valószínűsége, hogy valami bekövetkezik, 100%, azaz 1)

b)
A binomiális modell miatt egyszerűen
P(4 selejt) = BINOM(10,4) (8%)4 (92%)6

----

megjegyzés: BINOM(x,y) a binomiális együtthatót jelöli, azaz ,,x alatt az y''-t
Módosítva: 5 éve
0