Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SoS segítség kellene!

Főoldal » Középiskola » Matematika
552
Írd fel a k: (x + 4)2 + (y + 1)2 = 52 kör azon érintőinek egyenletét, melyek párhuzamosak

a g: 3x − 2y = 20 egyenessel!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Minden egyenes, ami párhuzamos a 3x-2y=20 egyenessel, ilyen egyenletű:
3x-2y=p
ahol p tetszőleges szám.

A kör és az egyenes közös pontjai azok, amikre mindkét egyenlet (kör valamint egyenes egyenlete is) teljesül. Vagyis ennek az egyenletrendszernek a megoldásai lesznek a kör és egyenes közös pontjai:

`(x+2)^2+(y+1)^2=52`
`3x-2y=p \ \ \ \ \ \ \ → \ \ \ \ y=(3x-p)/2`
-----------
`(x+2)^2+((3x-p)/2+1)^2=52`

Ez x-ben másodfokú egyenlet. (Paraméteres, mert a p-t nem tudjuk, de az nem baj.)

Ha egy kör és egy egyenes érinti egymást, akkor egyetlen egy metszéspontjuk van. Vagyis a másodfokú egyenletnek egy megoldása van. Vagyis a diszkrimináns nulla.

Először az egyenletet kell kicsit alakítani, hogy a szokásos `ax^2+bx+c=0` alakú legyen, aztán a diszkrimináns a megoldóképletből az, ami a gyök alatt van, vagyis b²-4ac.

Fejezd be, írd fel, hogy a diszkrimináns nulla. Abban már nem lesz x, csak p, és p-ben másodfokú lesz. Azt is a megoldóképlettel megoldva kijön a két érintő egyenletéhez tartozó p érték.

Megy ugye?
0