Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika SOS

Főoldal » Középiskola » Fizika
729
Ezeket a feladatokat kéne megoldani. Előre is köszönöm!

1.,Egy vödörben 10 kg víz fér el. Ezt a vödröt 4 m mélyről húzzák fel? Mekkora munka szükséges hozzá?
Mekkora a munkavégzés, ha figyelembe vesszük, hogy a vödör tömege 1 kg?

2.,Egy 5 g tömegű golyó 200 m/s sebességgel fába csapódva, azon áthalad. Eközben sebessége 50 m/s-ra csökken. Mekkora a mozgási energia megváltozása? Mekkora a munkavégzés?

3.,Egy rugót nyugalmi állapotából 0,1 m-re megnyújtunk. Mekkora rugalmas energiára tesz szert?

4.,Egy ládát húzunk vízszintesen állandó sebességgel. Az erő nagysága 200 N. Milyen messzire tudjuk elhúzni 3600J munkával? Mekkora a teljesítményünk, ha 0,5 percig húzzuk a ládát
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1) Ez a képlet kell hozzá:
`W=F·s`
`F=m·g`

2) Fontos, hogy a tömeget számold át kg-ba. Az energia képlete:
`E=1/2·m·v^2`
A kezdeti és végső energiák különbségét számold ki, ez a válasz. Ez ugyanannyi, mint a munkavégzés.

3) Rugalmas energia:
`E=1/2·k·x^2`
ahol `k` a rugóállandó, `x` a megnyúlás méterben.
Kellene tudni `k`-t...

4) Ugyanaz kell, mint az elsőnél: `W=F·s`
Teljesítmény: `P=W/t`, az időt váltsd át másodpercbe, a teljesítmény mértékegysége úgy watt lesz.
1