Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Milyen a sebessége...?

Főoldal » Általános iskola » Fizika
760
5 méter magasról kiejtek egy teniszlabdát. Milyen sebességgel zuhan?
Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Sebesség, v, teniszlabda, zuhan, zuhanás, kiejtek, szabadesés
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

3
Idő nincs megadva?

0

A sebességet a v=g*t képletből kapjuk meg, de a t-t nem ismerjük.
az s=(g/2)*t2 képletet átrendezve:
t= 2s/g 
behelyettesítve:
t= 2*5/9,81 =1,01s
Majd ezt behelyettesítjük a legelső képletbe:
v=9.81*1,01=9,9m/s sebességget ér el a földetérésig.
0

Másik megoldás (energiamegmaradással):

Kezdetben a helyzeti energia `m·g·h`. Induláskor mozgási energia nincs, mert nem mozog.
Amikor leér, akkor nincs helyzeti energia, csak mozgási: `1/2·m·v^2`
A kezdeti és a végső energia egyforma kell legyen: (és ha nem kell írjam az előbb a magyarázatokat, ezt a sort írtam volna fel egyedül)

`m·g·h = 1/2·m·v^2`
`g·h = 1/2·v^2`
`v=sqrt(2gh)=sqrt(2·10·5)m/s=10m/s`
(A kerekített `g`-vel számolva...)
Módosítva: 8 éve
1