Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
786
Helló!
A harmadik kérdésre keresem a válaszokat.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
A kép lemaradt.
1

Csatoltam képet.
0

Szia!

a.,
Az fog történni, hogy a hidrogén kitágul és összenyomja az oxigént. Ez a folyamat egészen addig megy, míg a két nyomás egyenlő nem lesz. Ilyenkor legyen a H2 nyomása p1, térfogata V1, hőmérséklete T1(400K), az oxigéné pedig p2, V2, T2 (273K). Most felírhatjuk a Gay-Lussac törvényt, hiszen a két nyomás megegyezik:

V1/T1=V2/T2

Innen tulajdonképp már végeztünk is, ezt átrendezve V1/V2 arányra 1,465-öt kapunk. Azt azonban tudjuk, hogy a két gáz össztérfogata 30l (15+15), amit 1:1,465 arányban kell felosztani, a hidrogén javára (hisz az lesz a nagyobb), melynek térfogata így: 30/(1+1,465)*1,465=17,83 l, Az oxigéné pedig 30(1+1,465)*1=12,17l.

Persze egyenlettel is meg lehetett volna oldani, akkor pedig a H2 térfogata 15+x, az oxigéné 15-x lenne és az arány pedig így nézne ki: (15+x)/(15-x)=1,465. Ha ezt megoldod, szintén erre az eredményre jutsz.
1