Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Magfizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
497
Indoklassal kene a megoldas
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az aktivitás az a másodpercenkénti bomlások száma.
A bomlások száma függ az atommagok számától (N) és a felezési időtől (T) is:
`A ~~ N/T`
(A pontos képlet ez: `A = λ·N= ("ln "2·N)/T`)

A tömegek egyformák, de az atomok száma nem:
`N_(I)=m/(131)`
`N_(Co)=m/(60)`
A felezési idő között pedig óriási a különbség:
`T_I=8` nap
`T_(Co)="5,3"·365` nap

`A_I=("ln "2·m)/(131·8\ "nap")`
`A_(Co)=("ln "2·m)/(60·"5,3"·365\ "nap")`

A jód aktivitása sokkal nagyobb: bár kb. csak feleannyi atommag van benne, de a felezési ideje sokkal kevesebb.
1