Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mit kapunk maradékul?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
702
Mit kapunk maradékul, ha a 240029^8001 számot maradékosan osztjuk 24-gyel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
diszkrétmatematika
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Azt ki tudjuk számolni, hogy a 240029 számot 24-gyel osztva 5 maradékot ad!
Ezt a számot felírhatjuk így is: 24n+5
Ha ezt négyzetre emeljük, akkor (24n+5)² => 24²n²+24*5*n+25! Ebből az összeadásból az első két tag osztható 24-gyel, ezzel nem kell foglalkozni. A harmadik tag a 25 egy maradékkal osztható 24-gyel!
Nézzük meg a (24n+5)³=(24n)³+(24n)²*5+(24n)*5²+5³ Itt az 5³-on kivételével minden tag osztható 24-gyel! 5³=125. A 125 öt maradékkal osztható 24-gyel!
Az előző két megállapítást figyelembe véve a (24n+5)2k (ahol k természetes szám) mindig 1 maradékot fog adni, míg (24n+5)2k+1 5 maradékot ad.
Mivel 240029⁸⁰⁰¹ szám páratlan hatványra van emelve ezért a 24-gyel osztás 5 maradékot ad!
1

csettlik megoldása középiskolás szinten tökéletes, egyetemi számelmélet feladatokhoz általánosabb módszer a jobb.

Tehát keressük ezt:
`240029^(8001)≡x\ ("mod " 24)`
Ránézésre látszik, hogy
`240029≡29≡5\ ("mod " 24)`
tehát ezt keressük:
`240029^(8001)≡5^(8001)≡x\ ("mod " 24)`

5 és 24 relatív prímek, ezért használhatjuk kiindulásként az Euler tételt:
`5^(φ(24))≡1\ ("mod "24)`

`φ(24)=φ(2^3·3)=φ(2^3)·φ(3)=(2^3-2^2)·(3-1)=8`
(nem részleteztem, milyen szabályok vannak a fí kiszámolásánál, remélem, ismered)

tehát ebből tudunk kiindulni:
`5^8≡1\ ("mod "24)`

`8001=8·1000+1`, ezért
`5^(8·1000+1)=(5^8)^(1000)·5^1≡1·5^1\ ("mod "24)`

Tehát 5 a maradék.
Módosítva: 8 éve
2