Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pls csütörtökre kène kèplettel együtt

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1733
A, Milyen magas az egyenes alakù "literes mérőedèny", ha alapkörènek àtmèrője 8cm?
B, Egy egyenes henger alakú pohàr àtmèrője 8cm. Mekkora a pohàr magassàga , ha 500ml vìz fèr bele ?
C,Egy henger alakú zàrt tartàly tèrfogata 19 000 köbdecimèter, alapkörènek sugara 12,3dm.Mekkora a tartàly magassàga ès felszìne ?
D, Egy gèpkocsimotor nègy hengerènek 1107 köbcentimèter az együttes tèrfogata. Egy henger àtmèröje 72mm.Mekkora a henger magassàga (lökethossza)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A)
A henger térfogata: V=π*r²*m, ahol m henger magassága, r az alap kör sugara
Azt tudjuk, hogy a mérőedény térfogata 1 liter, ami 1 dm³=1000 cm³!
Az alapkör sugara 4 cm, mert az átmérő 8 cm és az átmérő és sugár közti összefüggés d=2*r!
1000=π*4²*m => m=1000/(π*16)= 19,89 (cm)!
Így ~20 cm a "literes mérőedény" magassága, csak hogy ne lötyögjön ki a lé a hengerből! :)
B)
V=500 ml = 0,5 l =500 cm³
d=8 => r=4
m=?
V=π*r²*m => 500=π*4²*m =>m=500/(π*16) => m=9,94
Mit tesz Isten pont fele akkora, mint az ugyanolyan alapterületű "literes mérőedény"! :)
C)
Térfogat: V=π*r²*m
V=19000 dm³
d=12,3 dm => r=6,15 dm
m=?
A=? A=2*π*r*m+2*π*r²
19000=π*6,15²*m => m=19000/(π*6,15²) => m=159,90 (dm)
A=2*π*6,15*159,90+2*π*6,15² => A=6416,44 (dm²)
D)
Teljes térfogat: 1107 cm³
1 henger térfogata: 276,75 cm³
V=276,75 cm³
d=72mm => r=36mm=3,6cm
m=?
276,75=π*3,6²*m => m=276,75/(π*3,6²) => m=6,797 (cm)
1