Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légnyomás, felhajtóerő (jobb jegyért küzdünk <3)

Főoldal » Középiskola » Fizika
2759
Ezt a pár feladatot kellene megoldanunk a jobbik jegy reményében. Ha csak egy-kettőben (főleg a két utolsóban) tudna valaki segíteni nagyon hálásak lennék.

1. A Torricelli-kísérletben az üvegcsövet egy rugós erőmérővel tartjuk függőlegesen. Mit mutat az erőmérő: a csőben lévő higany súlyát, a cső súlyát vagy a kettő összegét?

2. A Guericke-kísérletben mekkora erővel hatott a levegő a 75 cm átmérőjű gömb felszínére? Ha a 16 ló nem tudta széthúzni, milyen felső becslést adhatunk a ló húzóerejéből?

3. Mekkora felhajtóerő hat egy vízen úszó 2 kg tömegű fahasábra, ha az a magassága 85 százalékáig merül el?

4. Milyen vastag legyen legalább az a 10 m² területű jégtábla, amelyik elbír egy 80 kg tömegű embert? A jég sűrűsége ρ=0,92 kg/dm³.

5. Meg tudjuk-e mérni egy szilárd test sűrűségét Arkhimédész módszerével, ha csak ismert sűrűségű folyadékunk, egy edényünk, egy vonalzónk és egy spirálrugónk van?

6. Egy akváriumban a vízen úszó edényből a vízbe dobunk egy nagyobb csavart. Hogyan változik a vízszint.

7. Egy A alapterületű teljesen teletöltünk vízzel, és ráhelyezünk egy testet. Hogyan változik az edény aljára ható nyomás?

8. Egy hajó a folyóról (édesvíz) kiúszik a tengeri kikötőbe, ott felveszi 200 tonnás rakományát, így a bemerülés mélysége annyi marad, mint a folyóban volt. Mennyi a hajó tömege? A tengervíz sűrűségét keressük ki a négyjegyű függvénytáblázatból!

9. Egy vízben oldódó ismeretlen tárgy sűrűségét szeretnénk megállapítani. A levegőben mért súlya 30 N, olajba merítve 18 N. Az olaj sűrűsége 900 kg/m³. Mekkora a sűrűsége a testnek?

10. Egy deszkához hozzácsavarozunk egy fémlemezt, majd kétféle pozícióban vízre helyezzük. Először a fémlemez felül van, ekkor a deszka bemerülése 6 cm-rel több. Mi lehet a lemez anyaga?

11. Az ábrán látható edényben 0,8 g/cm³ olaj van 20 cm magasságig. Az edény és az olaj tömege összesen 3 kg. A súlytalannak tekintett kötél másik végén 1 kg tömegű test van. Mekkora a nyomás az edény alján, ha a rendszert magára hagyjuk? A csiga ideálisnak tekinthető.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, fizika, Légnyomás, 9, arkhimédész, felhajtóerő
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
10.
Ha a deszka és a fémlemez felülete megegyezik, akkor ilyen nem lehetséges. Ugyanis:
- a kettőnek együtt van valamilyen súlya, amit kiegyenlít a felhajtóerő (hisz úszik a cucc)
- a felhajtóerőt az a térfogat határozza meg, ami a vízbe merül ("kiszorított víz súlya")
- ezért ugyanakkora kell legyen a térfogat
- ha a keresztmetszet megegyezik, akkor a magasság is azonos kell legyen.

Csak akkor lehet olyan, amit a feladat ír, ha a fémlemez túllóg a deszkán. Ekkor ugyanis ha a fémlemez van alul, akkor már kisebb magasságnál is ugyanakkora lesz a térfogat.

A fém anyagát nem lehet megállapítani.
0

11.
A bal oldalon lefelé 30 N erő hat, a jobb oldalon 10 N. Vagyis eredőben 20 N hat bal oldalt lefelé, ez gyorsítja a 3+1 kg-os teljes rendszert. A gyorsulás ezért `a=F/m = 20/(3+1) = 5 m/s^2`

Ha az olajnak (az edény nélkül) tudnánk a tömegét, akkor ki tudnánk számolni, hogy az eredő erő, ami az olajat gyorsítja lefelé, `F_o=m_o·a` lenne. Ez az erő ezeknek az erőknek az eredője:
- az olajra hat `G=m_o·g` nehézségi erő lefelé
- hat rá az `F_t` tartóerő felfelé (az edény tartja az olajat)
`F_o=G-F_t`
Ebből ki lehet számolni a tartóerőt:
`F_t = G - F_o = m_o·g - m_o·a = m_o·(g - a)`

A nyomást az `F_t` tartóerő adja: `p=F_t/A=(m_o·(g - a))/A`

Az olaj tömege: `m_o=ρ·V=ρ·A·h`, ahol `ρ` az olaj sűrűsége, `h` az olaj magassága, ezeket tudjuk: `ρ="0,8"g/(cm^3), h=0,2\ m`
`p=(ρ·A·h·(g-a))/A=ρ·h·(g-a)`

Már csak be kell helyettesíteni... meg persze átváltani a mértékegységeket...
0