Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
930
"a megadott számokhoz rendeld hozzá a szám osztóinak számát"
szám: 2³, 3⁵, 2x3, 2³x3, 2³x3⁵
osztók száma:???????????
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
2³ -> (3+1) = 4 osztó
3⁵ -> (5+1) = 6 osztó
2x3 -> (1 + 1)(1 + 1) = 4 osztó
2³x3 -> (3 + 1)(1 + 1) = 6 osztó
2³x3⁵ -> (3 + 1)(5 + 1) = 24 osztó
0

Az osztók számát a prímtényezős felbontásból lehet kiszámolni. A kitevők számát meg kell növelni eggyel, és ezeket összeszorozni.
2^3: 3+1=4
3^5: 5+1=6
2*3: (1+1)*(1+1)=4
2^3*3 (3+1)*(1+1)=8
2^3*3^5: (3+1)*(5+1)=24
1