Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
568
Sziasztok. Az a es b alponttal akadt egy kis problemam. Aki tud segiteni, annak nagyon halas lennek.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) Gondoltam egy számra! Hozzáadtam az ötszörösét és így 192-t kaptam!
x+x*5=192
6x=192
x=32

b)
I. x-y=89 => y=x-89 => f(x)=x-89
II. (x-8)/y=2 => y=(x-8)/2 => g(x)=(x-8)/2
Ezt a két függvényt kell ábrázolni. És a metszetük fogja megadni a megoldást x-re és y-ra!
A mellékelt ábráról leolvasható, hogy x=170, y=81!
De ezt algebrai módon is megoldható!
Ha már kifejeztük mindkét egyenletből y-t, így egymásnak fordíthatjuk a egyenleteket!
x-89=(x-8)/2 (mindkét oldal szorzom 2-vel)
2x-178=x-8 (mindkét oldalból elveszek x-t és mindkét oldalhoz hozzáadok 178-t)
x=170 => 170-89=y =>81
Az ellenőrzést rád hagynám.

0