Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 7. osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2854
Henger alakú víztartály belső átmérője 2,30 m. Mennyit emelkedik a víz felszíne, ha a tartályba 10 hl vizet engedünk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, henger, felszín, átmérő, hl
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A henger térfogata: V=π*r²*m
Azt tudjuk, hogy az alapkör sugara 2,3/2=1,15 (m)
Viszont most nem a térfogatot keresem, hiszen azt tudom 10 hl(!), hanem a magasságot.
Azt kell tudni, hogy 10 hl mennyi m³!
Azt tudjuk, hogy 10 hl= 1000 l, ami pont 1 m³!
Így a számolásunk a következő: 1=π*1,15²*m => 1/(1,15²*π)=m => m=0,2407 (m) => 24,07 (cm)
2