Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell megoldani ezt a három matematikai feladatot?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
841
Tudna valaki segíteni, hogy hogyan kell megoldani ezeket a feladatokat?
Nem nagyon értem ezeket, szóval nagyon boldog lennék ha valaki egy kis magyarázattal tudna segíteni :)
1.
http://kepkuldes.com/images/81fb05e5dc799feb834f07ed989ebad0.jpg
2.
http://kepkuldes.com/images/b76d9f8cf7dfe6dad9590a97c67ed2ff.jpg
3.
http://kepkuldes.com/images/46a2818e2bf526ee17a8003622f7723a.jpg
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, diszkrét, diszkrétmatematika, kongurencia, diofantosziegyenlet
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

3
1)
Egy kongruenciarendszer megoldhatóságát így lehet megnézni:
- Mindkét kongruenciát x ≡valami alakra kell hozni (magyarul meg kell oldani). Most ez már olyan, kimarad ez a lépés.
- Aztán meg kell nézni a modulusoknak az lnko-ját. Most pl. 20 és 2 legnagyobb közös osztója 2.
- Kell venni a jobb oldalak különbségét: 7-2 =5
- Ha ez osztható az lnko-val, akkor megoldható, egyébként nem.

A 2 nem osztója az 5-nek.
A többi:
lnko(20, 10)=10 ez se jó (az 5 nem osztható 10-zel)
lnko(20, 15)=5 ez jó
lnko(20, 30)=10 ez megint nem jó
Módosítva: 8 éve
1

2)
A kapcsos zárójel meg ∈ meg ∃ meg hasonló jelölésekkel leírt feladatot úgy kell kiolvasni, hogy "Azon egész x-ek halmaza, amikre létezik y egész szám, hogy 5x+9y=4, és x 31 és 41 közé esik."

Nem tudom, miket tanultatok az ax+by=c alakú lineáris diofantoszi egyenletekről, de valószínű tanultátok, hogy:
- akkor oldható meg, ha d=lnko(a,b) osztója c-nek. Most lnko(5,9)=1, minden rendben.
- ha x,y egy megoldás, akkor x+v,y-u is megoldás, ahol u=a/d és v=b/d (d=lnko(a,b)) (keresztbe megy, hogy x-hez y szorzójának (b-nek) a hányadosát (b/d) adjuk hozzá és fordítva)

Most d=1, u=5, v=9, vagyis ha valahogy találsz egy x,y megoldást, akkor tehát ezek is megoldások:
x+9,y-5
x+18,y-10
x+27,y-15
stb.

Most csak az x-ek az érdekesek, mert azok halmazáról szól a kérdés, tehát valamitől kezdve minden 9-edik szám megoldás lesz. 31 és 41 között 11 szám van, ebbe a tartományba 1 vagy 2 szám esik, amik között 9 a különbség. Szóval tudnunk kell, milyen x-ről indulunk el, hogy kiderüljön, hogy 1 vagy 2 a magoldás.

Ránézésre is könnyű megoldást találni: 5·(-1)+9·1=4
Tehát -1,1 egy megoldás. A többi pedig:
8,-4
17,-9
Az y-okat nem is érdemes tovább írni, mert csak az x-ek az érdekesek:
26,35,44,stb.

Tehát 1 a megoldás.
1

3)
S={6k : k∈ℤ} a következőt jelenti:
S egy halmaz, ami 6k alakú elemekből áll, amikre teljesül az, hogy k egész szám.
Magyarul: S a 6 többszöröseinek a halmaza (olyan elemei vannak, hogy 0, 6, -6, 12, -12, 18, -18, stb.)

A (ℤ;+) csoport azt jelenti, hogy valamilyen matematikai cucc tagjai a ℤ halmaz és a + művelet. Ez attól csoport, mert zárt a műveletre (ami most az összeadás) (magyarul a halmaz bármely két elemét összeadva olyan számot kapunk, ami eleme a halmaznak). Van egységeleme, ez most a 0, amit ha hozzáadunk bármihez, önmagát kapjuk. És a halmaz minden elemének van inverze is, pl. a 3 inverze a -3, mert pl. a 2+3=5 műveletet vissza tudjuk csinálni úgy, hogy 5+(-3)=2.

Ennek tényleg részcsoportja az (S;+), hisz S részhalmaza ℤ-nek, S elemein (a 6 többszörösein) az összeadás művelet zárt (pl. 12+18 is eleme S-nek), van egységelem is S-ben (a 0), és az inverzek (negatív számok) is benne vannak.

A mellékosztály meg azt jelenti, hogy ha a csoportnak (most (ℤ;+)) vesszük egy elemét (2) és azzal a részcsoport minden elemével elvégezzük a műveletet, kapunk egy halmazt, ez a mellékosztály.
Tehát pl. S néhány eleme ez: -6, 0, 6, 12. Ezekkel:
2+(-6)=-4
2+0=2
2+6=8
2+12=14
a többi elemmel is el kellene végezni, de végtelen sok van belőlük, szóval nem írom fel mindet :)

Amiket kaptunk számokat, azok nem elemei az S halmaznak, de elemei a ℤ-nek.

Szóval amiket kérdez a feladat, azok a 2+6k alakú számok (csak bonyolultabban kérdezte). Abból pedig a -4, a 2 meg a 14 van a téglalapban.
1