Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házidolgozat

Főoldal » Középiskola » Fizika
2937
Kaptunk egy lapot év végén egyfajta jobb jegyért és néhány példa ment is rajta, de egyszerűen nem tudom összerakni a többi képletet. Esetleg ha valaki tudna nekem ebben segíteni, azt nagyon megköszönném :) (a megoldások megvannak adva, de nem igazán jön ki így se)

1. Mekkora erővel lehet felemelni egy 15 t tömegű tehervagont, ha hidraulikus emelő körkeresztmetszetű dugattyúinak sugara 2 cm és 40 cm? Mekkora erőt kell alkalmazni, 90%-os hatásfok mellett (megoldás: 375N, 416,66 N)

2.Milyen magasan kell vízzel tölteni a négyzetes alapú hasáb alakú edényt, hogy az oldallapokra ható nyomóerő megegyezzen az alaplapra ható nyomóerővel? (M: félig)

3.A benzinbe (sűrűsége=700 kg/m3) mártott alumínium (sűrűsége=2700 kg/m3) golyó látszólagos súlya 0,2 N. Mekkora a golyó átmérője? (M: 2,68 cm)

4. Egy gömböt félig vízbe merítünk. Az így mért súlya 20%-kal nagyobb, mint ha egészen vízbe merítjük. Mennyi a gömb sűrűsége? (M: 3500 kg/m^3)

5. Egy 0,1 kg tömegű testet 1 N függőleges, lefelé mutató erővel tudunk a víz alatt leszorítva tartani.
a) Mennyi a test átlagos sűrűsége? (500kg/m^3)
b) Ha a testet elengedjük, térfogatának hányad része fog a vízből kiállni úszás közben? (0,5)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

4
1. Először kis magyarázat: A hidraulikus emelőnél az a lényeg, hogy a folyadék nem nyomható össze. Tehát amennyivel csökken egyik hengerben a folyadék térfogata, annyival nő a másikban (a hengerek össze vannak kötve, átmehet a folyadék egyikből a másikba).
A dugattyúk felülete éppen megegyezik a hengerekével, ekkora:
`A_1=r_1^2π`
`A_2=r_2^2π`
vagyis mindkettő a sugár négyzetével arányos. Most `r_2` 20-szorasa `r_1`-nek, ezért `A_2` 400-szorosa `A_1`-nek.
Ezért a kisebbeket ha lenyomjuk 400 mm-rel, akkor a nagyobbik felemelkedik 1 mm-rel (így lesz a két térfogat egyforma). A végzett munka `F_1·s_1` = `F_2·s_2` (energiamegmaradás), ezért mivel `s_1` 400-szorosa `s_2`-nek, `F_1` 400-ad része `F_2`-nek.

Ennyi volt a magyarázat. Amit meg lehet jegyezni, hogy a sugarak arányának négyzetével csökken a szükséges erő.
15 tonna = 15 000 kg, aminek a nehézségi ereje 150 000 N. Ennek a 400-ad része 375 N.

Ha a hatásfok nem 100%, hanem csak 90%, akkor nagyobb erő kell ennél. Ennek a nagyobb erőnek a 90%-a lesz a hasznos erő:
F·90% = 375 N
F = 375/0,9 N = 416,66667 N
1

2. A hidrosztatikai nyomás arányos a vízoszlop magasságával `(p=ρ·g·h)`
Az alaplap minden pontján azonos a nyomás, mert azonos magas a vízszint felettük. Ezt a nyomást szorozva az alaplap felületével megkapjuk az erőt.
Az oldallap egy adott pontján a nyomás attól függ, milyen magasan van a vízszint a fölött a pont fölött. Az oldallapon ezért fent 0 a nyomás, alul meg pont ugyanakkora, mint az alaplapon. Közben folyamatosan nő. Az oldallap felénél pl. éppen fele az alaplapi nyomásnak. Az átlagos nyomás pont ennyi, fele az alaplapi nyomásnak.

Ha a négyzet oldala `a`, a víz magassága pedig `h`, akkor az alaplapra ható erő:
`a^2·(ρ·g·h)`

Az egyik oldallap területe `a·h`. Az átlagos nyomás `(ρ·g·h)/2`, ezért az erő:
`a·h·(ρ·g·h)/2`
A négy oldallapra ennek a 4-szerese lesz az erő:
`2·a·h·(ρ·g·h)`

Ha ez a kettő megegyezik:
`a^2·(ρ·g·h)=2·a·h·(ρ·g·h)`
`a^2=2·a·h`
`a/2=h`
1

3.
`ρ_b=700 (kg)/m^3`
`ρ_"Al"=2700 (kg)/m^3`
A térfogata legyen `V`.

Az alumínium sűrűsége nagyobb, ezért teljesen elsüllyed. Két erő hat rá:
- nehézségi erő lefelé: a golyó tömege `ρ_"Al"·V`, a nehézségi erő `ρ_"Al"·V·g`
- felhajtóerő felfelé: a kiszorított benzin térfogata szintén `V`, tömege `ρ_b·V`, súlya `ρ_b·V·g`
A kettő különbsége a látszólagos súly:
`ρ_"Al"·V·g-ρ_b·V·g="0,2"\ N`
`(ρ_"Al"-ρ_b)·V·g="0,2"\ N`
`V=("0,2"\ N)/((ρ_"Al"-ρ_b)·g)`
Számold ki, pici köbméter lesz.

Az r sugarú gömb térfogata `V=(4r^3π)/3`
Ebből kijön a sugár méterben (kicsi szám), annak duplája az átmérő. Aztán átválthatod cm-be, hogy ne legyen olyan kicsi.

Kijön a megoldás?
1

4. 5.
Próbáld meg megoldani az előzőhöz hasonlóan.
Módosítva: 8 éve
1