Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika - hőtan?

Főoldal » Középiskola » Fizika
789
Egy 20dm^3-es gázpalackban 260g tömegű, 3*10^5 Pa nyomású gáz van. A gáz egy részét elhasználtuk. Miután a bennmaradt gáz újra felvette a szobahőmérsékletet, a nyomásmérő 2,4*10^5 Pa nyomást mutat. Hány g gázt használtunk el?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az egyetemes gáztörvény mond valamit a gáz menyiségének, nyomásának, térfogatának és hőmérsékletének viszonyáról:
`p·V=n·R·T`
Itt `n` a gáz mennyisége molban. Nem grammban, de nem baj.

Nézd a képletet. Ha ugyanakkora a térfogat és a hőmérséklet is, csak a nyomás és a mennyiség változhat, akkor azt veheted észre, hogy `p` arányos `n`-nel. Vagyis ha mondjuk dupla akkora a nyomás, akkor dupla akkora az anyagmennyiség is. Tiszta?

Ez azt jelenti, hogy a nyomások hányadosa megegyezik az anyagmennyiségek hányadosával:
`p_1/p_2=n_1/n_2`
(ha V és T állandó. R természetesen mindig állandó...)

Na most az anyagmennyiség: az molban a molekulák mennyisége, gyakorlatilag a darabszáma. Ha dupla annyi a mennyiség, akkor a tömeg is dupla akkora. Vagyis az anyagmennyiségek hányadosa ugyanaz, mint a tömegek hányadosa:
`p_1/p_2=m_1/m_2`

Most:
`(3·10^5)/("2,4"·10^5)=(260)/m_2`

Ebből kijön a csökkentett tömeg, aztán számold ki, mennyit használtunk el.
1