Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika dolgozat 5

Főoldal » Középiskola » Fizika
467
Ödön és Elemér egy 3,6m-es gerendából szeretnének mérleghintát készíteni,úgy hogy mindketten tudjanak hintázni.Hol kell alátámasztani a gerendát,ha Ödön 70kg,Elemér pedig 50kg.?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Azt biztos tapasztaltad már, hogy ha egy kis súlyú gyerek mérleghintázna egy nagy súlyú felnőttel úgy, hogy mindketten az ülésben ülnek (amik ugyanolyan távol vannak a forgástengelytől), akkor a felnőtt lesüllyed a földig, a gyerek meg fent van a levegőben és nem tud hintázni. Csak úgy tudnak, ha a felnőtt sokkal közelebb ül a tengelyhez.

Ekkor ugyanis a forgatónyomatékok (erő szorozva erőkar) egyformák:
`F_1·ℓ_1=F_2·ℓ_2`

Most nem egy szimmetrikus mérleghintát csinálunk, az alátámasztás nem középen lesz, hanem `ℓ_1` és `ℓ_2` hosszak lesznek az alátámasztás két oldalán, és ezek összege adja ki a teljes gerenda hosszat.

Most:
`F_1=m_1·g=70\ kg·10m/s^2=700\ N`
`F_2=m_2·g=500\ N`
`ℓ_1+ℓ_2="3,6"\ m`

Ez az egyenlet jön ki ezzel:
`F_1·ℓ_1=F_2·ℓ_2`
`700·ℓ_1=500·("3,6"-ℓ_1)`
Oldd meg...
1