Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy érdekes feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
574
Nem házi, de szerintem egy érdekes feladat.
Oldjuk meg a következő egyenletrendszert:
a+b=8
ab+c+d=23
ad+bc=28
cd=12

Természetesen neki lehet ugrani a kifejezős módszernek, ha valaki rá tudja venni magát, de az nem túl izgalmas és élvezetes (sőt nem is célravezető)

Sok sikert!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Érdekes, Nehéz?
1
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Hmm. Nem találtam jópofa megoldást, de leírom, mikre jutottam.

Először egy megfigyelés: Ha találunk egy {a,b,c,d} szám-négyes megoldást, akkor párosával felcserélve az értékeket a {b,a,d,c} szám-négyes is megoldás lesz. Ugyanis az első kettő valamint az utolsó egyenletek teljesen szimmetrikusak csupán már az a↔b vagy a c↔d cserére is, a harmadik pedig akkor szimmetrikus, ha mindkét párt felcseréljük, hisz akkor bc+ad=28 lesz belőle.

Ha a feladatot a természetes számok körében kellene megoldani, akkor egyszerűen menne: A cd=12-ből lehetne kindulni. A fenti megfigyelés miatt feltételezhetjük, hogy c ≤ d (a fordított sorrendet a cserék kiadják), így csak a c=1, c=2, c=3 eseteket kell megnézni. Az 1 nem hoz megoldást, a 2 és a 3 igen (vagyis a cserékkel 4 megoldás lesz). Nem írom le, egyszerű.

Arra viszont nem jövök rá, hogyan lehetne belátni, hogy csak természetes szám megoldás lehet. Egy gyenge sejtésem van: ha kifejtenénk, a végén negyedfokú egyenlet lenne, aminek 4 gyöke van; de nem vagyok róla meggyőződve, hogy ez rendes érv... meg kifejteni már a "nem élvezetes" kategória...

Részemről szabad a gazda :)
0