Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitsetek kerlek. Aki tudja fejtse ki teljesen, mint egy dolgozatban. Koszonom.

Főoldal » Középiskola » Fizika
784
Egy hosszú, egyenes vezető huzalban 20A erősségű egyenáram folyik. Ettől a vezető huzaltól 3cm távolságban, vele párhuzamosan elhelyezett másik, 25cm hosszú vezető huzalban az áramerősség 12A. A két áram egyirányú. Mekkora erővel vonzzák egymást a huzalok?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
10., osztaly
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Áramvezetők közti erőhatás:
A végtelen hosszú, árammal átjárt egyenes vezetőtől r távolságra lévő, párhuzamos (akár végtelen hosszú) vezető l hosszúságú szakaszára ható erő nagysága (a két vezeték között levegő van)

F=(2*I1*I2*l)/(107*r)
(i1 és i2, valamint L van a felső sorban, csak nem látszik a betűtípus miatt)

Ebből F=(2*20*12*0,25)/(107*0,03)
(SI mértékegységekre való átváltás után)
F-re így 1/2500 N adódik.

(Az eredeti képlet így szól:
F=(μ0*I1*I2*l)/(2*π*r) , ahol μ0=4*π*10-7
Módosítva: 8 éve
0